
Ez az, amikor a rizst elhagyják és csak a nyers halat és egyebeket eszik. Itt is szinte bármi szóba jön elvileg, ami nyers és tengeri. Hal, rák, kagyló, tengeri sün, tintahal, kaviár. A halak közül legkedveltebb a maguro (tuna azaz tonhal), ami egy 1-3 méteres tengeri hal, sötétvörös hússal. (Magyarul sok minden mást is tonhalnak hívunk.) Érdekes, hogy Japánban a halaknak is különböző részeit külön árulják, mint nálunk a marhafelsált, vagy a sertésoldalast. Egy másik kedvenc a tai (sea bream azaz tengeri keszeg), egyszer láttam a TESCO-ban. Itthon igazából csak a lazacot tudom ajánlani, illetve a lepényhalat. Jó még a tintahal, amit kiengedés után jól kiáztatunk, vagy a kaviár. Az itthon kapható friss kagylók közül csak az osztriga tűnik elég jónak. Mindenből kb. 0,5x2x4 cm-es csíkokat vágunk. Tálalásnál a szeleteket reszelt jégcsapretek ágyra tesszük, amit megenni is jó a maradék szószba mártva. A halakat wasabival kevert szószba mártva bekapjuk. Bár nem láttam Japánban, állítólag nyers marha- és lóhúst is esznek így sushinak. Bélszínnel érdemes kipróbálni. Úgy is lehet, hogy egy darab bélszínt egyben csak addig grillezünk, amíg kívül világosbarna nem lesz és ezt felszeletelve esszük.
|