
Shoyu (szjaszsz)
Termszetesen ez a legfontosabb. A japnok szerint a knai vltozat szrnyen rossz, de szerintem nyugodtan lehet hasznlni. Persze van nhny vltozata, de legtbbszr egy fajtt hasznlnak, ami a knai vilgos szjaszsznak felel meg. Nha szksg lehet kevs stt szjaszszra is.
Shichimi togarashi (7 fszer keverk)
sszetevi chili paprika, sansho bors (japn bors), mk, szezmmag, kendermag, szrtott narancshj, nori. Ez az univerzlis fszer, ha hasznlnak valamit, akkor ezt.
Mitsuba (lhere levl)
Itthon ezt se nagyon rulnak, inkbb korianderrel vagy petrezselyemmel helyettesthet.
Shoga (gymbr)
Szerencsre sok helyen kaphat, nagyon sokat hasznlja a japn konyha. Savanysgot is ksztenek belle, amit sushi mell kell enni.
Wasabi (japn torma)
Ez egy zld szn gykr, japnban is nagyon drga. Termszetesen frissen reszelve az igazi s igazn ers, de neknk meg kell elgednnk a tubusos kiszerelssel. Sushihoz nlklzhetetlen.
Komezu (rizsecet)
Nehz hozzjutni, helyettesthet enyhe ecettel vagy fehrbor ecettel. Semleges z.
Mirin (des fzbor)
Ez is rizsbl kszl, egy gyenge bor, ami viszont nagyon des. Lehet kapni, de elg drga, viszont sokat hasznljuk. Elg sajtos ze van, de n azrt szoktam helyettesteni: 1 dl borhoz 1 ek cukor, de nem az igazi.
Sake (szake)
Errl gondolom, mindenki hallott. Fzshez inkbb a mirint szoktk hasznlni, viszont isszk.
Katsuo bushi (szrtott hal reszelke)
Egy katsuo nev halat (angolul bonito, magyarul nem tudom) egszen kemnyre, fatuskszerre szrtanak, majd meggyaluljk. Az gy keletkez klsre faforgcsnak kinz dolgot szrjk klnbz telekre. Finom. Ha teht faforgcsot ltsz a knai boltban, ez az.
Dashi (hal alapl)
Mr emltettem, hogy lehet kapni granultumot, de hogy kszl eredetileg? 5dl vzbe egy darab kombu-t (angolul kelp, moszatfle, knai boltokban kaphat) tesznk s felforraljuk. 10 perc utn kivesszk a kombut s beletesznk 2 mark kastuo-bushit (,,faforgcs''), jabb 10 perc utn finom szrn tszrve ksz a dashi.
Konnyaku (zselatin fle)
Egy tar nev sok kemnytt tartalmaz burgonyaflbl, vagy nylgykrbl ksztenek zselatin kockt. Nemigen van ze s elg rgs, a japnok szeretik. (n viszont nem, gyhogy nem annyira bnom, hogy nem lehet beszerezni.)
Nerimono (,,haltorta'')
A tszts levesekbe hasznlatos kis zest. Hal vagy rkhst megdarlnak, prstenek, s 5cm tmrj rudakat gzlnek belle. Az egybknt ehetetlen szlks halakat dolgozzk fel gy. Ebbl tesznek vkony szeleteket a levesbe. Hogy szp is legyen, sznezni szoktk (szerintem telfestkkel) gy a vgsnl szp mints lesz. Legtbbszr fehr s rzsaszn, de sokfle van. Ilyet persze nem lehet kapni, de lnyegben ugyanezt ruljk itthon fagyasztva piros rkrdknt (ez is halbl van).
Nori (pirtott tengeri moszat)
A tengeri moszatot megszrtjk papr formjra s kicsit megpirtjk. A moszatot manapsg nagyzemi mdszerekkel termesztik a tengerben. Enyhn ss s tenger z, nagyon finom. Ropogsan az igazi. Hasznljk nagyobb lapokban is, pl. zestett rizst csomagolnak bele, de kis darabokra vgva vagy porr rlve fszerknt is hasznlatos. Knai boltokban sokfel lehet kapni a knai vltozatot, de termszetesen a japn az igazi.
Wakame (friss tengeri moszat)
Ez egy msfajta moszat nagyobb levelekkel. Nmileg a saltra emlkeztet, de vastagabb, ropogsabb a levele s kicsit nylks. Fleg levesekbe, saltkba teszik. Szrtva is kaphat, levesbe gy is tkletesen j.
Tofu (szjasajt)
A szjababot megdarljk, vzzel elkeverve erjesztik s lgy sajtszer dolgot ksztenek belle. Sok helyen kaphat, csak frissen j. A receptekben tbb klnbz fajtja is elfordul. Pl. grillezett, vagy olajban slt vltozat is van.
Miso (szja pr)
Ez is szjababbl kszl, fszeres paszta. Sok vltozata ltezik klnbz babokbl, klnbz fszerezssel. A vilgos sznek enyhbben fszerezettek, a sttek ersebben. A miso leves f alapanyaga.
Sajt rs! Copyright (C) Ks-Fan.Gp
|